De APK is een wettelijk verplichte en terugkerende keuring in Europa voor de verkeersveiligheid en ter bescherming van het milieu. Maar kunnen Nederlandse voertuigen ook in het buitenland gekeurd worden? En wat als mijn APK verloopt en ik heb hem in de stalling staan?

Dat een voertuig zoals een camper gekeurd moet worden geeft een veilig gevoel. Niet alleen voor je eigen voertuig, ook de wetenschap dat er in principe alleen veilige voertuigen in Europa rondrijden door deze keuring. Je neemt tenslotte gezamenlijk deel uit van het verkeer. Deze algemene periodieke keuring is voornamelijk op het voertuig gedeelte van de camper van toepassing. Daarom is het raadzaam ook periodiek het woongedeelte te laten keuren. Een keuring is natuurlijk altijd alleen maar een moment opname, dus honderdprocent zekerheid kan nooit worden gerealiseerd.

Maar een keuring is ook gedoe. Elk jaar moet je voertuig naar het keuringstation. In Nederland vrij eenvoudig te realiseren, maar zit je met je voertuig in het buitenland en was je nog niet voornemens om terug te keren naar Nederland wordt het wat lastiger. Als je deel uitmaakt van het verkeer moet je gekeurd zijn. Ook als je voertuig in het buitenland bevindt. Er is de mogelijkheid om de APK van je voertuig binnen twee maanden voordat deze verloopt uit te laten voeren. In dit geval wordt de oorspronkelijke APKdatum + 1 jaar genoteerd. In theorie kom je daarmee op een periode van 14 maanden dat de keuring geldig is.
Op dit moment kun je in België en in Spanje op een aantal locaties je voertuig laten keuren. Deze lijsten zijn terug te vinden bij de RDW.

Meer informatie over APK:

https://www.nkc.nl/advies/wetgeving/apk/
https://www.nkc.nl/advies/wetgeving/schorsen-camper/
https://www.rdw.nl/Particulier/Paginas/APK.aspx

Keuringsstations in het buitenland (Spanje en België):

https://www.rdw.nl/Particulier/Paginas/APK-keuring-in-Spanje.aspx
https://www.rdw.nl/Particulier/Paginas/APK-keuring-in-Belgie.aspx